Rizoto s červenou čočkou vařené v jednom hrnci
složení receptu: mrkev, cibule, celer, olej, sůl, voda, sušená, celerová nať, zelí, rýže basmati, kurkuma, dýňová semínka. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Jde o mimořádně pohodlné vaření v jednom hrnci. Využívám ho hlavně když je víc strávníků k jídlu.
Vařením v jednom hrnci vzniká velmi chutný pokrm. Vařte zeleninu, obilí a luštěniny v jednom hrnci.
Na oleji orestujte cibuli se zelím a celerovou natí. Restujte spíš méně, osolte a přisypte červenou čočku. Opatrně, aby se vám zelenina nepřipálila (dejte hrnec z ohně) přisypte rovnoměrně rýži basmati. Na rýži poklaďtě mrkev s celerem, nakrájenou na větší kousky, a posypte kurkumou (nebo sojovou omáčkou).
Zalijte vodou tak, aby byla kořenová zelenina pod vodou. Minimálně tolik vody, jak jste zvyklí vařit rýži a trochu navíc pro zeleninu a čočku.
Vařte dvacet minut, než změkne rýže. Zelenina vespod a čočka mají při vaření trochu náskok z restování, oproti rýži, kořenová zelenina na větší kusy je uvařená až dost. Hlídejte množství vody, vychytáte si to.
Zelenina s čočkou se dobře uvaří a prostoupí rýži odspodu. Vrchní, kořenová zelenina má tendenci se při varu zase zabořit do rýže. Tak vzniká velmií dobré a vyvážené jídlo. Před podáváním posypte dýňovými semínky. Myslete na to, že zelenina se začíná, 30 minut po dovaření kazit a zahnívat. Musíte to všechno sníst:-)
Restování před varem není nutné, můžete vše ve stejném sledu naskládat na sebe a celé jenom zalít vodou a uvařit. Bez tuku.
pozn: osolit se může až komplet vršek, před vařením, kdo nemá rád kurkumu, může použít sojovou omáčku, která se mi také osvědčila