Domácí kuchyně
Domácí kuchyně by měla být součástí každé spokojené rodiny. Přes veškerá dietní nařízení, nejsem schopen sám 100% jíst podle doporučení na sousedních receptech bez masa a cukru. Ke kuchyni jsem měl od malička vřelý vztah a dnes, když mohu říci, že je mi podstatně lépe, nemohu nepřipravit dětem (čti i sobě) nějakou klasickou dobrotu. Jsou totiž recepty, které nesmí zapadnout do sutin času. Je naší povinností dát jim elektronickou podobu - alespoň do konce tohoto elektronického věku. Uvádím zde několik zaručených, odzkoušených receptů předků za použití nejvyšší možné kvality potravin.
Nejlepší rodinný mazanec - recept s použitím kvalitních surovin a kynutím v chladu.
recept obsahuje:špaldovou hladkou mouku 650g
třtinový cukr 120g
slunečnicový olej (za studena lis.) 100ml
špetka mořské soli
dva žloutky
čtvrt kostky droždí
mléko podle potřeby
šťáva z půlky citrónu
vanilkový cukr
podle chuti nasekané mandle, nebo rozinky
Použijte maximum položek receptu v Biokvalitě.
Připravte si kvásek z trochy cukru, mléka, mouky a droždí . Zbylou mouku, sůl, cukr, žloutky, citr. šťávu, vanilkový cukr, vzešlý kvásek (případně i rozinky, mandle) smíchejte v hustší těsto s opatrným doléváním potřebného množství vlažného mléka. Po zamíchání těcho ingrediencí je dobré chvíli nechat těsto stát a po pěti minutách teprve přidat olej a zapracovat do těsta. Mělo by vzniknout (těžší) středně měkké těsto - to je výraz.. To nechte přes noc vykynout v lednici. Pomalé kynutí v chladu oceníte po upečení. Je to zcela něco jiného, než rychlá těsta s celou kostkou droždí. Mazanec není tolik cítit kvasnicemi a jeho konzistence je výborná.
Ráno zpracujte dobře těsto (s trochou další mouky) do pěkného bochánku a nechte ještě hodinku v teple vykynout na vymazaném a vysypaném plechu pod utěrkou. Před tímto kynutím bochánek pomažte mlékem. Pečte v troubě rozpálené na 150-180 °c, 40 - 50 minut. Dopečení mazance zkoušejte špejlí. Krájejte až zcela vychlazený.
Lidem s oslabenou slinivkou nedoporučuji konzumovat.
A když, tak až druhý den.
nejlepší mazanec v plné parádě
pomalejší pečení zaručí tenkou kůrku