Jeden nůž na většinu prací v kuchyni vám ušetří časem tolik času..

Jaký nůž si pořídit do kuchyně? Jaký význam má jeden nůž pro kuchaře, co vám přinese jeho používání.
Chápu, že nůž, jako symbol i konkrétní předmět není zrovna přirozeně srdeční záležitost pro ženy, které ovšem tento web / e-shop používají mnohem více, než muži. Něco k důvodům, proč si pořídit alespoň jeden dobrý nůž do kuchně, proč a jak o něj pečovat.

Ať už chcete vařit dietně, nebo pro všechny členy rodiny, vždycky budete hodně krájet. Krájení je podle mě činnost, kterou když ovládnete, začne vám šetřit opravdu hodně času. Nemůžete o tolik zkrátit dobu varu masa, nebo pečení buchet, jako čas strávený přípravou a krájením. Navíc, když máte dobrý (čti: hlavně ostrý) nůž, nemusíte používat dalších deset zbytečností vkuchyni. Jedna dvaceticentimetrová čepel s výškou 4,5 cm a dobře broušená je schopná nejen rozkrájet (pro někoho až nepochopitelně) jednoduchými pohyby cokoliv od obří mrkve po pečené kuře. Zároveň díky ploše slouží nůž jako perfektní "podběrka" třeba na nakrájenou zeleninu, na kterou si dneska všichni kupují nerezový plíšek a tráví čas jeho vyndaváním. Díky váze může sloužit (tupou stranou) jako palička no vlašský oříšek, nebo se tupo hranou zajímavě "naklepe" maso před smažením. Nejsou to hlavní důvody, proč byste měli nůž chtít hned kupovat, ale časem jím i tyto zdánlivé drobnost automaticky začnete dělat.

Hlavní důvod , proč byste měli mít dobrý nůž v kuchyni
, který s vámi pojede i na každou dovolenou, kde chcete vařit, je ten, že cibuli nakrájíte na raz, dva tři, čtyři, pět, šest. Plátky masa uděláte přesně stejné, jako cirkulárka u řezníka. Na chleba, třeba ten domácí světlý, co tak báječně křupe, nemusíte tahat zubatý nůž "na pečivo", kterým stejně jenom chleba zničíte, ale ukrojíte dokonale jedním tahem jakýkoliv krajíc, za vykulených očí přihlížejících. Stačí, abyste nůž udržovali ostrý. Ještě bych se vrátil k té cibuli, kterou každý Čech musí krájet téměř do všeho (může to být hlavní důvod, proč se nikomu do vaření pro rodinu nechce). Jasně nepříjemná záležitost je starší, nebo úplně čerstvá cibule, která má tendenci se rozjíždět po vrstvách, jak narostla.  "Dobře" vybavená kuchyň nožíkem KDS po babičce, u kterého už ani nepoznáte, kde bylo původně ostří. Chcete se pochlubit svými kuchařskými dovednostmi, že už umíte guláš a na začátku vašeho kuchařského koncertu vystřelí oloupaná cibule přes půl kuchyně a trefí se tchýni do kafe. Stejným nožem je zhola nemožné nakrájet kousek hovězího. A když moudrá hlava vytáhne z šuplíku "ostřič" nožů s ocelovými kroužky, poučí vás, jak nástroj na zdokonalení ostří používat, vy se pokoušíte cosi s ostřím udělat, ale všechno vede jenom k pořezání. Nemůžeme se divit, že mladé hospodyňky dnes moc nefrčí..

 Zpět k noži. Není určitě ani nutné, abyste měli ostří přesně 20x 4,5 cm, je to míra mého nože, který mi vyhovuje. Ne všechny činnosti jsou pro tento vysoký nůž, třeba na čištění hub, nebo krájení velkých brambor si vezměte užší  čepel. Dva meší nože, které jsou také potřeba, ale méně často využívané bývají často prodávané k hlavnímu kuchařskému noži. Bývá to nejmenší nůž s čepelí kolem 11cm a střední, kolem 15cm délky. Konkrétní sada nožů, kterou používám roky já a jsem spokojený není drahá a bohatě dostačující k vaření pro rodinu. Důležité je dodržovat běžné zásady, jako: nedávat nože do myčky na nádobí, nenamáčet ostří do vařící vody, neřezat na kovovém plechu, nebo kameni, brousit nůž když je třeba a jedině na brusném kameni. Já používám brusné kameny, v podstatě od dětství. Na kuchyňské nože stačí  brusný kámen s jemností 400/2000. Čisté ostří brousíme na hrubším a potom na jemnějším kameni, krouživým pohybem, ve sklonu 30 stupňů, namočeném studenou vodou. Takto ostřený nůž projede čímkoli v kuchyni jako máslem. Není moc dobré mít nože mezi ostatním náčiním, netvrdím, že je třeba dřevěný, nebo magnetický stojánek, ale když už nože v šuplíku, tak třeba jenom ty 3 kousky v jedné přihrádce. Čím hůř budete s nožem zacházet, tím častěji ho budete muset brousit. Ostří je základním kamenem nože, je dobré ho udržovat stále ve stejné kvalitě, zvyknete si na jeho účinnost a nebude vám příjemné dělat s něčím méně ostrým. Proto si nůž a větší prkénko beru s sebou na cesty tam, kde hodlám vařit  - což slinivkářům doporučuji.

Posláním článku je zdůraznit a poukázat na to, jak snadno a s lehkostí můžete všechno rozkrájet, když máte jeden akce schopný nůž, za pár korun a jak ubohý život se dá žít bez něj:-).



Po 4 letech denodenního používání v kuchyni nechci dělat s jiným nožem.

 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas (zavináč) slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky


Reklama