jak uchovávat žitný kvásek

Jak udržet při žovtě žitný kvásek?

Kde ho získáte? My ho rozdáváme zdarma k objednávce ve slinivkářově e-shopu


Není to vůbec složité. Kvásek si od někoho nechte dát (zavolejte, mohu Vám kousek darovat). Žitný kvásek si můžete i sami založit.
Darovaný kousek kvásku dejte do čisté sklenice a abyste ho "nakrmili", nasypte na něj celozrnnou žitnou mouku, přidejte trošku vody a dobře umytým příborovým nožem promíchejte.

Důležitá je konzistence kvásku v této fázi. Nedělejte tekuté těstíčko, ani modelínu. Kvásek míchejte do hustoty podobné hustší krupicové kaši, hmota by neměla téct. Dodržujte maximálně hygienu (čisté ruce, čisté nádobí). Takto vyrobenou kašičku v čisté sklenici nechte v teple např. přes noc. Ráno ve sklenici uvidíte, jak kvásek nabyl, na stěně sklenice uvidíte bublinky. To je správně nakrmený kvásek. Takto Vám vydrží v ledničce pár dní bez pomoci.

Peču  často, nemám vyzkoušený rekord v přežití kvásku. Není to asi tak tragické, ale už se mi povedlo ho i zastavit. Viditelné bublinky nebyly tehdy tak vidět, těsto bylo málo dírkovaté, raději jsem si poprosil kamarádku o čerstvý. Mohou to způsobit cizorodé bakterie, letící třeba vzduchem, nebo ze špinavého nádobí.

Když jdete péct, z nakrmeného kvásku odeberte lžíci do čisté sklenice na další pečení a dejte ji do ledničky. Zbytek kvásku použijte na výrobu těsta. Vzhledem k 8-10 hodinám, během kterých má kvásek za úkol prokvasit celé těsto, stačí (alespoň podle mě) vždy  na výrobu těsta pouze 2 lžíce kvásku.

Jde spíš o formulaci, jak je to v receptu posané. Někdo myslí první množství kvásku přidaného do směsi mouky a vody, někdo mluví o kvásku jako o významné části těsta. Já nechávám prokvasit celé množství mouky vždy. Někdo vyrobí nejdřív třeba 300 g kvásku a použije ho jako polovinu těsta..
Myslím, že je to k ničemu, protože Vám potom těsto dramaticky kvasí ještě v pekáči a vše, co pečete, potom vyběhne jako divé.

Potřebujete žitný kvásek ? Nyní zdarma k objednávce (vložte do košíku)


                                   
   žitný kvásek, po přimíchání žitné mouky, konzistence


žitný kvásek rozdáváme zdarma


 



Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

kontakt

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
obchod (zavináč) slinivkar.cz


e-shop

provozovatel :

PhDr. Zuzana Bláhová
Hostovlice 113,28562
IČ 038 101 35
obchod (a) slinivkar.cz

 Obchodní podmínky

Reklama

Můžete podpořit moji práci symbolickou jednou kávou.
Děkuji.