Vaření jídla v jednom hrnci
Postup vaření zeleniny, obilí a luštěnin v jednom hrnci najednou.
Na fotce je recept Rizoto s čočkou v jednom hrnci kde je podrobnější postup konkrétně tohoto jídla.
Obecně jde o to, že uvaříte najednou zeleninu s obilím, případně i luštěninami, v jednom hrnci. Důležité v tomto postupu vaření je skladba vrstev potravin.
(K restování jsem došel díky mlsnému jazyku, původní receptura je pouze čisté vaření bez tuku.) Můžete zkoušet obě varianty. Tuk stačí dodat posypáním semínky před konzumací.
Na dno dávejte cibuli, s listovou a kulatou zeleninou a luštěniny. Do prostředka obilí, jako neutrální vrstvu, a navrch kořenovou zeleninu. Spodní vrstva má tendenci stoupat a vrchní se prodírá, během varu dolů. Vařte 20-30 minut, pomalu, hlídejte vodu, aby se nevyvařila. Jídlo se krásně promísí při vaření, chutě se propojí. Vznikne neobyčejně dobré jídlo. Solit je lepší až vršek, před varem. Bylinky a koření, může jít i do spodní vrstvy. Časem sami pocítíte co je a co není vhodné.
Luštěniny i obilí je většinou třeba přes noc namáčet. Tato verze je s rafinovanou rýží a druhem čočky, která je rychle uvařená i bez namáčení. Pokud použijete celozrnné obilí, musíte je namočit přes noc. Var je potom v hrnci pod pokličkou delší, kolem 45 minut. Vody v tomto případě dejte alespoň dva cm nad vrchní zeleninu.