Zeleninový salát se špaldou a kukuřicí
recept obsahuje: čínské zelí, zelený salát Frisée, kukuřice, špaldové kernotto, rajčata, okurky, mrkev, petržel, olivový olej, umeocet, sůl
Potřebné suroviny nakupujte v našem e-shopu, kde po registraci získárte slevu na nákup.
Se strávením syrové zeleniny bývá problém, (zhoršené slinivky) proto pozor na množství salátu a denní dobu - nejíst večer. Mrkev, petržel, kukuřice a špalda jsou uvařené. Salát ještě presujte. Pokud máte pocit že rajčata a saláty nedáte, nechte finální salát zdravější části rodiny a odeberte si pouze vařené složky. Salátů si opatrně nakrájejte jenom desetinu oproti focené verzi.
Saláty s vařenou zeleninou a obilovinami jsou výživnější, chutnější, stravitelnější. Zajímavé je, že odpůrcům čehokoli zdravého v nakrájené zelenině jindy podezřelé kuličky ani moc nevadí. Je to tak dobrý způsob propašování zdravějších potravin do dětských žaludků.
Nakrájejte si mrkev, petržel a uvařte do měkka s kukuřicí (používám mraženou, nebo mladou z pole) ve vodě ochucené umeoctem. Rozkrájejte rajčata, okurky, salát, zelí a lehce je posolte jemnou solí. Vařené kernotto, pokud jej vaříte současně se zeleninou propláchněte po uvaření. Nevařte s mrkví a kukuřicí dohromady. Můžete použít zbylé kernotto od snídaně (uchovávejte v lednici). Všechny složky smíchejte. Dejte do mísy nejprve syrovou zeleninu a na ní vysypte scezenou uvařenou mrkev, petržel a kukuřici. Pokud chcetet salát co nejstravitelnější, udělejte to ještě za horka. Vařená složka tak "popálí" a naruší syrovou zeleninu. Kernotto můžete do směsi přidat hned, nebo až po odležení ve sklenici. Salát nacpěte do sklenice a pod tlakem nechte dvě hodiny v teple. Ještě více se tím naruší syrová zelenina a stane se stravitelnější. Po odležení do salátu nakapejte olivový olej, rozmíchejte - provzdušněte - podávejte v čistém nádobí, můžete dochladit.
