Kukuřičné těstoviny se Špagetovou dýní a kozím sýrem
recept obsahuje: bezlepkové kukuřičné těstoviny, Špagetovou dýni - mladou, tvrdý kozí sýr, máslo Ghí, salát, himálajskou sůl, saturejku,
bezmasý recept s kozím sýrem
Máslo Ghí je třeba si vyrobit, nebo koupit, návod na výrobu je níže.
Špagetová dýně má v pozdějším stádiu velmi tvrdou suchou slupku, proto trhejte dýně mladé, ty se dají oloupat škrabkou. Dýni nakrájejte na kostky a osolte himálajskou solí. Dejte vařit slanou vodu na těstoviny a podle návod je vařte, u kukuřičných dopručuji vaření na malém plameni. Na másle Ghí orestujte osolené kousky dýně do měkka se saturejkou. Těstoviny slijte, rychle prolijte čistou vodou, nebudou oslizlé a nebudou se lepit (pokud dbáte na estetiku víc než na horkou porci). Ještě v cedníku na těstoviny dejte kousek Ghí. Servírujte s kozím sýrem (nebo dle chuti) a zeleným salátem.
Návod na výrobu másla Ghí - přepuštěného másla: Klasické máslo nechte rozpustit na malém plameni v hrnci, nechte ho pomalu probublávat - praská to. Během té doby se vytváří bílá pěna a na dno klesají bílkoviny. Pěnu sbírejte (stačí cedníčkem) jemnějším sítkem dokud máslo nepřestane vydávat zvuky. Trvá to u čtvrt kilového másla asi 15 minut - dle šikovnosti. Máslo Ggí je trvanlivější, má výbornou chuť, může se na něm smažit, slouží mi jako ochucovadlo.
Přírodní koření, dochucovadla a náčiní do kuchyně nakupujte u nás s doživotní slevou 5%

Kozí sýr můžete nahradit třeba Parmezánem

Verze s Parmezánem