Fazolová pomazánka se špenátem
recept obsahuje: olivový olej, barevné fazole, saturejku, špenát, umeocet, sůl,
Namočte na noc fazole do čisté vody, druhý den vodu vyměňte, přidejte saturejku (proti nadýmání) a uvařte do měkka. slijte vodu (95%) a rozmixujte s olivovým olejem, solí, umeoctem a špenátovými listy, které můžete chvíli před tím potrápit na pánvi s kapkou vody, nebo oleje. Můžete ho ale dát i syrový, pokud ho rozmixujete do vařících fazolí, tepelně se "upraví" v nich. Podávejte s celozrnným kváskovým chlebem, s máslem (nemusíte), a dnes bych už místo zimních rajčat zdobil čerstvou natí ze zahrady (v době focení ještě nic nerostlo). Doporučuji sníst celou várku hned první den (tepelně upravený špenát se do druhého dne začíná kazit, jako každá tepelně upravená zelenina)
