Zeleninová miso polévka
Miso polévka
recept obsahuje: cibuli, olej, kapustu, mrkev, miso pastu, vodu, sůl.
Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Zdravou miso polévku připravujeme takto:
Na oleji orestujeme lehce cibulku, osolíme, přidáme najemno nakrájené růžičky kapusty a nakonec na větší kousky nakrájíme mrkev. Restovanou zeleninu můžeme osolit mořskou solí v ten okamžik. Zeleninu nepřipalujeme, sklovitou ji zalijeme 1 l předem připraveného zeleninového vývaru. Vaříme podle potřeby cca 10 minut, potom polévku odstavíme z ohně a na poslední 2-3 minuty, vmícháme miso, které předtím v troše teplého vývaru mechanicky rozmělníme. Množství misa si odzkoušejte, já si dávám do 1 litru množství stejné, jako jsem dával zubní pasty na kartáček. Miso má vždycky trochu jinou chuť, podle množství a doby, po kterou je pod bodem varu. Miso nevaříme, varem se zníčí nejcennější enzymy obsažené v miso pastě.
Zeleninu můžete kombinovat. Větší kusy zeleniny jsou rychleji uvařené, než menší kousky.
Podáváme ideálně s obilovinou a kvašenou zeleninou.
Polévku podávejte nejlépe do půl hodiny po uvaření, zelenina se potom začíná kazit, zahnívá a je kyselinotvorná. Toto platí pro jakoukoli tepelně upravenou zeleninu.
Příprava zeleninového vývaru
Na zeleninový vývar používáme vždy zeleninu, která není chemicky ošetřená, nejlépe ze zahrádky
Nenechte se odradit prvním dojmem, miso má specifickou chuť, vydržte a ucítíte brzy potřebu těla po misu.
Misem můžete dochutit i ranní obilné kaše a jakékoli další jídlo.
K snídani v Japonsku - miso polévce je zvykem podávat kvašenou zeleninu a rýži natural