Zdravá napodobenina oblíbené svíčkové
recept obsahuje: mrkev, cibuli, celer, petržel, nové koření, bobkový list, olej, sůl, bezlepkové těstoviny, pražená, slunečnicová semínka, dýňová semena, dýňový olej. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Milovníky svíčkové omáčky, tak jak ji známe, předem upozorňuji, že jde o recept na svíčkovou omáčku bez masa, bez smetany, bez cukru, bez lepku.. takže se podobá klasické svíčkové omáčce asi jako moje auto, autu poslance.
Dobré účinky na vaše zdraví se však u této verze nezapřou, oproti dvanácti knedlíkové verzi podávané na svatbách.
Zeleninu nakrájejte na větší kusy a orestujte na oleji. Posolte a zalijte vodou, stačí prozatím tolik vody, aby se zelenina uvařila a mixovali jste ne úplně potopenou zeleninu. Přidejte dvš nové koření a dva lístky bobkového listu do hrnce. Můžete dát uvařit k zelenině i tofu.
Do měkka uvařenou zeleninu, po třiceti minutách varu, zbavte kuliček a listů a rozmixujte do hladka. Vznikne kaše, kterou postupně ředíte vodou a domícháte si ji do potřebné konzistence. Musíte jí ještě jednou pořádně provařit.
Podávejte s bezlepkovými těstovinami, posypané praženými slunečnicovými semínky a dýňovými semínky.
Když se Vám bude stýskat po tučné chuti, zakapejte světlým, dýňovým olejem. Případně můžete dochutit citrónem.
Já svíčkovou nikdy neměl rád, dělalo se mi z tuku v ní a z významné samochvály kuchařek, kolik tomu dali smetany, vždycky zle.
Chuťí mi ji vždycky připomíná, ale se syny si ji rád dnes dávám. Oni ji mají také v oblibě. Stejně jako zdravou rajskou.
pozn: Pokud se chcete více nadlábnout do omáčky se dá rozmixovat tofu. S těstovinovou přílohou tak doplníte bílkoviny. Tofu v tom případě nakrájejte na kostky a dejte vařit s kusy zeleniny, dobře se rozmixuje uvařené. Pro zjemnění chuti doporučuji před koncem přikápnout dýňový olej.
.jpg)