Nastavená kaše ze špaldy
recept obsahuje: celá zrna špaldy, batáty, olej, sůl, majoránku, kvašenou řepu, kvašenou bílou ředkev, sezamová semínka, pohankovou mouku. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Vyzkoušejte nastavenou kaši se špaldou, místo brambor použijte batáty a trochu pohankové mouky.
Uvařenou špaldu přidejte k osolené, (více) restované cibulce, přidejte rozmačkané, vařené batáty, majoránku, trochu zahustěte pohankovou moukou. (Pohanka mi vždycky evokuje chuť brambor, nevím jestli všem, ale mě to k batátům vyhovuje.) Vše rozmačkejte na kaši. Místo opečeného salámu si dejte nakládanou, mléčně kvašenou bílou ředkev s červenou řepou (velké kusy), posypte semínky sezamu. Pokud přidáváte mouku, snažte se ji ještě povařit, vodu z pšenice nemusíte slévat dokonale, ideálně ponechte vzniklý "šlemík".
pozn.: Na fotce je neupražený sezam, semínka upražte. Pokud přidáte mouku, snažte se ji ještě povařit. Batáty můžete hříšně doplnit jednou normální bramborou, pokud jste bramborové dítě z bramborářského kraje, chuť batátů oceníte jen v jejich nejlepší kvalitě a fázi zralosti. Jako náhražka luxusních, máslových brambor, většinou nic moc :-(
Asi je třeba nesrovnávat.