Kváskové rohlíky
recept obsahuje: žitný kvásek, pšeničnou hladkou mouku, panenský slunečnicový olej, vodu, sůl, kmín na posypání. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Původně to měly být dětské minipizzy, ne že bych k nim měl přesný recept. Prostě nějaké bílé těsto z kvásku. Když si ale zažmouláte pár bochníků kynutého chleba, perete se s velkým podílem celozrnných druhů mouky v těstech, pak když jednou založíte těsto z 95% bílé mouky, jste za krále pekárníka. Rohlíčky vyrobíte levou zadní a s radostí, jak vás to těsto baví.
Je to tedy spíš náhodně vytvořené těsto. Do mísy, kde zbylo trochu žitného kvásku po chlebu, dejte pšeničnou hladkou mouku a vodu (ideálně špaldu). Přiznávám hladkou levnou pšeničnou. Poměr vody a mouky namíchejte tak, abyste mohli připravovaným těstem ještě míchat vařečkou, spíš řidší. Po 8-10 hodinách prokvašené řidší těsto vylijte na rozsypanou hladkou mouku a osolte. Těsto zpracovávejte do parádně pevného a pružného těsta, jak vám jen hladká mouka dovolí. (mouky přidejte kolik je potřeba, třeba 20%) Když vyrobíte kouli, co se při prohnětení už nelepí, makejte na ní ještě vždycky chvíli navíc, lepek vás odmění parádní hmotou. Takto čerstvě zpracované těsto vyválejte do válečku a půlením rozdělte na x přibližně stejných kousků (třeba 80g, pokud si chcete hrát).
Namažte si ruce olejem a žmouláním a kutálením v dlaních vyrobte kuličky a ty nechte hodinku povykynout v teple(odjel jsem mezitím na nákup a trvalo to dvě, nic se nestalo). Lehce si pomoučněte pracovní plochu a zapněte si troubu. Z kuliček válečkem vyválejte elipsovité oválky, kdy špičaté konce jakoby rozválíte až do
Rohlíky to jsou fantastické, doporučuji jako sváteční pamlsek. Lidé vám za ně budou chtít platit zlatem.
Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)
Objednat nyní ZDARMA


placka na rohlík

před pečením

další várka - úplně bez oleje