Vydatná čína bez masa - s houbami Shii -Take
recept obsahuje: sezamový olej, lilek, dýni Hokkaido, sojové kostky, houby Shii - Take, sůl, sojovou omáčku Tamari, kurkumu, škrob Kuzu, rýži Basmati
Suroviny nakupujte výhodněji u nás v e-shopu, kde po registraci dostanete 5% slevu na další nákupy.
Sojové maso si den předem naložte do vody a sojové omáčky. Namočte si sušené houby Shii-take (stačí 2 hodiny předem). Basmati vyperte a namočrte také na 2 hodiny před vařením. Lilek a dýni bez semen umyjte, nakrájejte na kostky osolte a orestujte na sezamovém oleji. S olejem nešetřete. Přidejte sojové maso a houby
a povařte. Do rozpálené pánve s olejem a zeleninou dáte mokré houby a sojové kostky s "lákem", takže chvíli se všechno vaří, potom zase smaží, tak přilijte zase tochu vody a pokračujte dokud není sojové maso úplně měkké. Je potřeba jídlo pomocí sojovky a kurkumy ještě dochutit - na což nelze dát přesný návod - záleží na vašich chuťových pohárcích, na množství zeleniny. Pro dvě pořádné porce stačí 100g sojových kostek, malá Hokkaido, menší lilek. Jakmile vám směs chutná, rozmíchejte dvě lžičky škrobu Kuzu ve studené vodě a při varu zahustěte na požadovanou konzistenci - škrob Kuzu není tak mocné zahušťovadlo jako třeba kukuřičný škrob, ale na zimu je podstatně vhodnější. Škrob Kuzu vás pefrektně posílí.
Basmati vařte opatrně deset minut v osolené vodě a nechte pod pokličkou dojít. Nepřejídejte se - u tohoto jídla se mi to vždycky povede.
Lahodná čína se sojovým masem a houbami Shii - Take