Slunečnicová omáčka
Recept obsahuje: brokolice, mrkev, petržel, slunečnicový olej, ječné miso, umeocet, sůl, sushi rýži, citrónovou šťávu
Recept pro oslabenou slinivku - zaléčenou (největší zátěž v receptu brokolice)
V receptu je diskutabilní brokolice, kteru můžete vyhodit, pokud vám ještě vadí. Například květák je nadýmavý a slinivkářům vadí. U brokolice se mě ještě nikdy břicho nebolelo, což znamená, že není tak drsná jako květák, ale někoho může čerstvě po zánětu zabolet. Je to jako u všeho - zkoušet po malých dávkách, viz článek: Co můžu.. Není rozumné týden po zánětu něco přestat jíst a myslet si, že za rok to bude stejné - škoda x druhů zeleniny. Moje zkušenost je zrovna taková, že 3 roky po zánětu jím zeleninu jakoukoli, kromě květáku. S omezením už jenom syrovou cibuli a česnek. Snad všichni pochopili.
Na omáčku (pro dva) si nakrájejte dvě mrkve a dvě petržele. Orestujte na oleji, s menší hrstkou slunečnicových semen. Zalijte vodou a vařte do měkka. Během varu vzniká pěna ze semínek, té se nebojte, můžete ji sebrat a vyhodit. Měkkou zeleniu se zbytkem vody rozmixujte najemnou kaši, přidejte umeocet na slanější úroveň chuti, opatrně přidávejte vodu až je z kaše omáčka. Tu v požadované hustotě ještě jednou provařte zakápněte citrónovou šťávou a nakonec vmíchejte trošku misa rozkvedlaného v teplé vodě. (můžete ještě promixnout, ale již nevařit) Omáčka je lepší než svíčková. Haha
Podávejte se sushi rýží (ta se proplachuje namáčí na hodinu, vaří v osolené vodě cca 11minut). Můžete jí pro zajímavější barvu trošku říznout kurkumou. Brokolice je osolená, napařená na pařáku.

Slunečnicová omáčka (ze slunečnicových semen a zeleniny)