kváskové dalamánky ze špaldy a žita
recept obsahuje: bílou špaldovou mouku, celozrnnou žitnou mouku, žitný kvásek, mořskou sůl, vodu, kmín, sezam. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Na dalamánky potřebujete lepkové těsto. Kváskové dalamánky jsou pro mě nedělní pochoutkou. Kváskové těsto zakládáme jako na kváskový chleba, je to v podstatě těsto na světlý chléb. Peču si je často, nahrazují mi světlý chléb, jsem líný pracně vyrábět velké bochníky.
Namnožte si kvásek a zadělejte těsto. Mouky použijte v poměru 33% celozrnná žitná mouka a 66% špaldová hladká, voda, 1% sůl a kmín. Na hrnky je to tedy 1hrnek celozrnná žitná mouka, 4 hrnky hladká špaldová, špetka soli a kmínu a 3 lžíce kvásku. Vody tolik, abyste ještě zvládali silou míchat vařečkou. Dobře promíchejte těsto, aby v míse nezbývala mouka, ani voda. Čím řidší těsto před kynutím, tím méně práce s mícháním, ale více práce s následným hnětením, protože musíte dodávat později ještě mouku což zase není nic moc. Těsto po prokvašení kváskem zřídne. Dělám ho už od začátku spíš tužší. Po 6-8 hodinách je těsto prokvašené, tak ho zpracujte do pěkného těsta co nešpiní ruce, jako klasické kynuté těsto. Nechte o hodinku odležet, potom znovu propracujte, udělejte si váleček a nakrájejte stejné kousky. Z těch vyrobte kuličky a dejte na pečící papír, nebo naolejovaný plech. Potřete je lehce vodou, posypte čím chcete, (sezam, kmín, slunečnice, sůl) a nechte už v pekáči dokynout další hodinku. Rozpalte troubu a pečte tak 30-40 minut na né moc vysokou teplotu, kolem 160-180 °C. Křupavější kůrky získáte pečením bez vrchní části nádoby, ve které pečete. Peču je ve skleněném pekáči na drůbež,na posledních pár minut odklopím. Třeba zkoušet, trouby pečou jinak.
Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)
Objednat nyní ZDARMA
pozn: Špaldovou mouku můžete nahradit pšeničnou polohrubou. Špalda je dražší, ale neškodná. Dalamánky snězte v den pečení, ideálně.