Dýňová polévka s hráškem
recept obsahuje: dýni Hokakido, mrkev, čerstvý/mražený hrášek, saturejku, olivový olej, sůl, sójovou omáčku Shoyou,
Jednoduchá, jemná polévka z dýně Hokkaido. Na kousky nakrájenou třetinu dýně Hokkaido, 1 mrkev potřebujete pro 2-4 porce, podle velikosti zeleniny. Kousky orestujte krátce se solí a saturejkou na oleji, přidejte mladý hrášek, (mražený) malou hrstku - má chuťově obohatit, takže ne moc. Zalijte vodou a povařte do měkka. Tyčovým mixérem krátce pomixujte do vámi požadované konzistence. Mě vyhovuje napůl mixovaná, napůl kousky. Nebo můžete mixovat do úplné tekutiny. Polévka s hráškem víc zasytí, komu nevadí hrášek, může dávat víc, aby zasytila ještě víc. Pokud vám nevadí máslo, po uvaření kousíček másla ještě zjemní chuť. Máslo nedávejte pod zeleninu na restování, k přepálení - určitě až třeba do talíře.
Zdravá dochucovadla nakupujte nyní s doživotní slevou 5%
Dýně Hokkaido je velmi, velmi, velmi vděčná rostlina. Jak známo Hokkaido je nejvýživnější dýně ze všech. Já bych přidal velký dík Hokkaido za její měkkou - konzumovatelnou slupku na povrchu (některé dýně jsou dobré tak na výrobu ptačích budek) a také za velký výnos. Tedy poměr námaha / výkon, co se pěstování týče.
Sám nepatřím k lidem co se dřou, kvůli paprikám celé léto na zahrádce. Roste mi jenom koření a dýně. Vypěstovat si tři sazenice z Bio semínek Hokkaido zvládám každý rok. K tomu jednou za rok mírně zrýt záhonek (spíš místečko na pozemku, kam sazenice zapíchnete). Ve skladu mám potom velké bedny plné dýní, které vydrží třičtvrtě roku jako nic a používám je denně, tak moc, jako cibuli, mrkev, nebo brambory. Při růstu se o ně skutečně nestarám, občas vytrhnu vééliký bodlák. Sekačkou vysekávám trávu jenom kolem "chapadel Hokkaido. Je to vtipná zahradní dekorace.

Jemná dýňová polévka (Hokkaido) s hráškem - zasytí