Hlívová omáčka s koprem
recept obsahuje: hlívu ústřičnou, cibuli, slunečnicový olej, sůl, umeocet, kopr, vodu, amaranthovou mouku, dlouhozrnnou rýži natural. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.
Nejedná se o verzi koprové omáčky. Je důležité nepřekyselit, nepřekoprovat (jako u koprovek). Chuť hlívy, chuť amaranthu, s lehký koprový "ocáskem" a to vše podtržené umeoctem. Nevzpomínám, že bych si někdy víc pochutnal. Fakt super, super jídlo. Udržte chutě v rovnováze a budete vítězit.
Na oleji orestujte cibulku, osolte (málo, ještě osolí umeocet). Na tenké plátky nakrájenou hlívu přidejte hned ze začátku, nepotřebujete hnědou cibuli, překryla by chuťě. S hlívou přidejte i kopr - na 3 porce jednu cibuli, jeden shluk hlív, jeden klacík kopru (ne svazek). Chvíli restujte a potom zaprašte amaranthovou moukou a zalite vodou. Potom vařte - do změknutí hlívy - podle Vaší chutě. Hustotu omáčky určujte přiléváním vody, pozor na amaranthovou mouku, musí se déle provářet. Hlíva je dost houževnatá, takže času u vaření budete mít dost. (nevím jestli houbaři nemají nějaký trik na zrychlení varu.., ale není to zdaleka tak zdlouhavé jako stání u hovězího ze starce:-)). Omáčka bude se správně rozvařenou moukou z amaranthu zcela líbezná. Nakonec ještě opatrně kapejte do omáčky umeocet a dolaďte chuť. Pro mě to byl zážitek, normálně jsem se přejedl, slušně řečeno.
